onsdag 31 mars 2010

Brön, brön..älskade brön!!


Jag tycker det är såå skönt att baka. Ren terapi och avkoppling också känner man sig hälsosam..
Man vet vad man har i, inga tillsatser mer en dom du själv väljer att ha i och sen blir jag alltid lika glad när faktiskt brödkanter som blivit kvar som man inte hunnit äta upp, faktiskt har möglat efter ett par dagar.. Lite läskigt med bröd som är lika färskt efter två veckor som dagen man köpte det!
Dessutom är det ett helt fantastiskt sätt att göra sig av med gamla rester på!! Vi som är uppfostrade på 70-talet tror jag har det i oss från våra föräldrar att man absolut inte får kasta nåt eller så har vi blivit precis tvärtom i ren protest mot intorkade såsrester på nån stackras torr köttbit som man ställer in i kylen tillsammans med nån överkokt potatis (Förlåt mamsen!!), som man "kanske" kan äta till lunch dagen efter. Eller inte.. Med största sannolikhet så kommer det stå tills det verkligen inte mår bra, och då kan man lika gärna ha kastat det från början. Tycker jag.. eller..så bakar man på det?!
För det är ju det som är så fantastiskt..man kan ju baka på så himla mycket! Kanske inte köttet..men skär hellre ner det med än gång och frys till wok eller vad som helst..men potatis, alldeles, alldeles fantastiskt att baka på!!
Salladen som blir över och som inte känns okej att äta dagen efter..i med den i brödet.
Idag bakade jag ett bröd på avocado som börjat se ledsen ut och som jag visste jag inte skulle hinna äta upp, tillsammans med överbliven potatis..resultatet blev ett galet saftigt bröd som jag, om jag hade orkat, tryckt i mig en hel limpa av!
Men så har jag ju då en sån underbar manick som min röda lilla Kitchen aid..det är ju lätt att baka då visserligen, men man kan absolut baka bra matbröd med degkrokarna på elvispen eller genom att röra ihop degen för han för all del, det tar bara längre tid och degen kanske inte blir riktigt lika luftig..det mesta hänger faktiskt på jäsning och att man inte ska stressa.
Ett grundrecept som jag brukar baka efter är;
30 g jäst
700 g vatten (kallt om man har en bra apparat, ljummet om man knådar för hand..)
1000 g vetemjöl
30 g salt ( jag brukar som vanligt höfta och slänga i på känn)
Vill man ha grövre bröd så byt ut kanske 250 g av mjölet mot grövre sådant. Vill man ha i nötter, frön eller annan smaksättning brukar jag ha i det ut över mjölvikten.
Har man en maskin så brukar jag köra den i ca 15 min och sedan tillsätta saltet. Jag brukar låta degen jäsa i bunken ca 1 - 1.5 timme (ungefär så man hinner en lång promenad..)
Lägg upp i form (det blir ca 3 st 1.5 l formar..) eller knåda ut till limpor eller vad man nu vill ha sedan jäs ca 40 - 60 min till. Ugnen ska vara uppe i 225 grader ca, jag brukar ställa in en ugnsfast skål med vatten som får ånga under baket så blir det krispig yta..
Ungefär 25 - 35 min får dom stå inne.. Om man har en digital mattermometer (såna som finns överallt..) så kan man mäta så att brödet har ca 97 - 98 grader..
Sen är det bara att smaska i sig!!



Inga kommentarer: